Cuma, Ağustos 17

Tüm Detayları ile Custom Rom (Zip) Yükleme Rehberi


Bu yazıda en doğru şekilde custom romu yükleyebilmeniz için bazı açıklamalar yapılmıştır.

- Android Telefon
- CWM Recovery (bazı fonksiyonlar stock recovery ile de yapılabilir)
- varsa modelinize uygun kernel temizleme scripti
- yüklenecek zip dosyası
- dahili depolama alanı yoksa hafıza kartı

Varolan Romu Yedekleme
Her ihtimale karşı olası sorunda hemen eski haline döndürebilmeniz için varolan romunuzun yedeğini almanızda fayda var. Bunu CWM Recovery içerisindeki Backup and Restore kısmı altındaki Backup yada Backup to Internal SDcard seçeneklerini kullanarak yapabilirsiniz. Eğer hafıza kartı kullanıyorsanız Backup to Internal SDcard seçeneği ile yedeği dahili depolama kısmına alabilirsiniz. Hafıza kartı kullanmıyorsanız direkt Backup seçeneği ile sdcard kısmına alınır yedek.

İzlenmesi Gereken Adımlar
1- Rom Dosyasının Kontrolü
Öncelikle custom romlar %90 oranla zip uzantılı dosyalar halinde bulunur. Zaten yüklemede kullanacağınız CWM Recovery zip uzantısından başkasını tanıyamayacaktır. Bu yüzden ilk dikkat etmeniz gereken şey indirdiğiniz dosyanın uzantısıdır. Bazı romların dosya isminin kendisinde yada ekstra olarak linkin sağında solunda MD5/HASH değeri verilir. Bu değer indirmiş olduğunuz dosyanın eksiksiz olarak inip inmediğini kontrol etmek amacı ile verilmiştir. Dosyanızı MD5 Checker programları ile taratıp bu değeri aldıktan sonra konudaki ile karşılaştırın. Eğer aynıysa sorunsuz inmiştir. Tek bir farklılık bile varsa dosya sorunludur.

2- Telefonun Hazır Hale Getirilmesi
Rom dosyasını indirdiniz ve kontrol ettiniz. Şimdi telefonda gerekli kontrolleri ve işlemleri yapmanız gerekli. Öncelikle şarjınızın %30 altında olmamasına dikkat edin. Yükleme fazla uzun sürmese bile olası bir problemde uğraşmanız gerektiğinde, arka arkaya yapacağınız işlemler için yetmeyebilir. Bu yüzden bu seviyeye dikkat edin. Şarjınız da tamamsa dosyayı telefonunuzun varsa dahili depolama kısmında erişimi kolay olması açısından ana dizinine kopyalayın. Dahili depolama alanı yoksa hafıza kartınızın ana dizinine kopyalayın.

eğer önemli dosyalarınız yoksa sdcard ve emmc kısmınızı rom dosyalarını kopyalamadan önce formatlayabilirsiniz. bunlar dahili depolama ve hafıza kartınızı da biçimlendirecektir. böylece daha önce kurmuş olduğunuz uygulamaların ek dosyalarını da temizlemiş olursunuz. formatlamasanız bile kendi kişisel dosya ve klasörlerinizin dışındakileri elle silmenizde fayda var.

Telefonunuzu CWM Recovery modunda açın.

Dosyanın yüklenmesine başlamadan önce her ihtimale karşı temiz bir sistemle işleme başlamak gerekli.

3- Sistemi Yüklemeler için Temizlemek
- Bunun için tavsiyem eğer android versiyonunuz çok düşükse yani 2.3.x sürümlerinden 4.0.x custom roma geçecekseniz öncelikle 4.0.x sürümlerden birisini odin ile telefonunuza yüklemenizi tavsiye ederim. Bu mecburi değildir. Ben birçok kez odin ile yükleme yapmadan direkt custom rom yüklemesi yaptım. Ama tavsiyedir.

- Varolan sisteminizi yada yeni yükleme yaptığınız stock romunuzu temizlemek ve artıkları süpürmek için recovery menüsünden sırasıyla şu kısımlara yazdığım sırayla gelerek onaylayın;
advanced/wipe dalvik cache
advanced/fix permissions
wipe cache partition
wipe data/factory reset.
temizlikleri yaptıktan sonra sistem bölümlerini formatlamakta fayda vardır. bu alanlarda bulunan dosyaları tamamen silecektir. böylece yenilerinin yüklenmesi boş bölümlere olacaktır. format işlemlerini yaptıktan sonra cihazınızı açmaya çalışırsanız açılmayacaktır. sistem dosyaları silindiği için başlangıç yarıda kalacaktır. mounts and storage bölümüne girdiğinizde sırasıyla aşağıdaki işlemleri yazdığım sırayla uygulayıp onaylayın;
format /cache
format /system
format /data

dahili sdcard kısmınıda formatlamak isterseniz format /sdcard, harici sdcard kısmını formatlamak isterseniz format /emmc seçeneklerini de uygulayabilirsiniz. yalnız bu kısımlar bazı recovery sürümlerinde ters olabiliyor. uygulamadan önce dikkat etmelisiniz.

4- Eski Kernel Artıklarının Temizlenmesi
Telefonunuza daha önce çeşitli kerneller yüklediyseniz zamanla bunların bazı artıkları ve artık ayarları yeni sistem kurulumlarından sonra sorun çıkartabiliyor. Bu yüzden bunların temizlenmesi için Kernel Temizleme Scriptleri hazırlanmıştır. Bu scriptler recoveryden yüklenecek şekilde zip dosyası halindedir. install zip from sdcard seçeneği ile zip dosyası flaşlandıktan sonra işi biter ve tekrardan kernel yada rom yüklemek gerekir. Aksi taktirde sistem açılmaz. Eğer telefonunuz için bir kernel temizleme scripti varsa modelinizin kernel bölümünden bunu temin edebilirsiniz. yukarıda anlattığım temizleme işlemlerinden sonra edindiğiniz temizleme script dosyasını da cwm recovery üzerinden flaşlayın. işlem tamamlanınca direkt rom yada kernel yüklemesi yapmanız tavsiye edilir. aksi taktirde recoveryi de kaybedebilirsiniz ve tekrar cwm recovery yüklemek zorunda kalabilirsiniz.

5- Romun Yüklenmesi ve Son İşlemler
Yukarıdaki işlemler sonucunda cihazınızdaki silinebilecek herşey silinmiştir ve temizlenmiştir. şimdi rom dosyasını install zip from sdcard kısmına girerek choose zip from sdcard yada choose zipe from internal sdcard seçeneği ile seçerek yüklemeyi onaylamalısınız. yükleme işlemi biraz zaman alabilir. sorunsuz olarak biterse cihazı reboot system now seçeneği ile yeniden başlatın. ilk açılış biraz uzun(max 7-8dk) sürebilir. tam olarak açıldıktan sonra cihazınızı tekrar recovery moduna alarak ilk yazdığım wipe seçeneklerini tekrar uygulayın.
advanced/wipe dalvik cache
advanced/fix permissions
wipe cache partition
wipe data/factory reset.
temizleme işlemlerinden sonra yükleme işlemleri de tamamlandı. en temiz yüklemeyi yaparak romunuzu kurmuş oldunuz. artık test etmeye yada tadını çıkartmaya başlayabilirsiniz.

6- Dikkat Edilmesi Gereken Konular
- Zip dosyası yüklemelerinden sonra muhakkak advanced/wipe dalvik cache, advanced/fix permissions seçeneklerini uygulayın.
- Kernel değiştirecekseniz öncesinde Kernel Temizlik işlemleri maddesindekileri uygulamanız tavsiye edilir.
- Zip dosyası yükleme aşamasında hata alırsanız ve yükleme yarıda kalırsa cwm recovery'nizi tekrar yükleyin ve yüklemeyi tekrar deneyin.
- Zip dosyası yada custom rom yüklerken bunlara ek olarak yapılması gereken işlemler olursa bunu romun kendi konusunda yükleme kısmında belirtiriz.

Önemli Not: zip yükleme işlemlerinden sonra yüklenen romda yada dosyayla ilgili modifikasyonda meydana gelen sorunlar konu ile ilgili değildir. bunu romun kendi konusunda belirtmelisiniz. yükleme aşamasında karşılaştığınız sorunları yorum olarak yazarak çözüm arayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder